Každý region má svůj vlastní neopakovatelný charakter a stejně tak unikátní výrobky a produkty, které v něm vznikají.

Fandíme regionálním výrobkům. Záleží nám na tom, co nakupujeme a chceme vědět, odkud výrobky pocházejí, jak byly vyrobeny a kam putují peníze z našich peněženek.

 

 

Léto  - modrá obloha, vůně sena, koláčů, krajíců čerstvě upečeného chleba s máslem a medem, bylinek i čilý ruch ptactva a hmyzu kolem. Vůně a zvuky dětství a prázdnin u babičky. Víkendové ráno, kdy nikam nespěchám, beru košík a vyrážím na farmářský trh či k sousedům do dvora, kde dostanu vajíčka, sýr, tvaroh, máslo a další domácí dobroty. Jablečná slavnost v Hostětíně, Kopaničářské slavnosti ve Starém Hrozenkově či Mikulášský jarmek v Kloboukách, místa kde potkávám vlídné lidi s ukázkou jejich umu a lásky k tradicím a řemeslům. Strýček, co přijede naučit děti plést tatárky do školy nebo babička s kolovrátkem na dílně pro učitele. Krásně pestrý lidský film, který mi běží hlavou při úvaze o regionálních výrobcích.

Zlínský kraj je rozmanitý co do přírodních, uměleckých i historických pokladů. Je krásný a bohatý svými tradicemi a lidmi, kteří v něm žijí. Mnoho z nich usiluje o zachování tradic a zvyků, řemesel a postupů, které zde zanechali naši předkové. Zájem pro ně není módním výstřelkem či prázdným gestem. Oni ho žijí. Každý z nás může k zachování přispět. Dívejme se na svět srdcem, radujme se z obyčejných a skutečných, poctivě vyrobených věcí, které mají svůj příběh. Neboť víme kdo a kde je vyrobil a jaké použil materiály. Často je výrobce i prodejcem a povídání s ním pohladí na duši a zakoupený výrobek nám bude tu krátkou chvíli ještě dlouho připomínat. Nejsme na světě, abychom sbírali jen věci, mnohem důležitější je sbírat ty chvíle…

Iva Koutná

 

 

Přichází podzim s babím létem. Čas barev, čas sklizně, čas úrody.

Podzim je úžasný. Jak nádherně voní jablíčka ze stromu na zahradě! Stačí mi natáhnout ruku, pokochat se pohledem, protože každé jablko na našem stromě je jiné, odlišné od ostatních, ne jako ty „uniformní“ s nálepkami ze supermarketu… a jak chutná, jedna báseň! Nikdy bychom neměli dovolit, aby o tyto vjemy, naše děti přišly!

Jenže jak na to?

Protože jsem učitelka, zeptala jsem se svých žáků ve škole, co bychom měli dělat, aby nám z jídelníčku nevymizely naše místní potraviny, ovoce, zelenina, mléčné výrobky nebo pečivo z našeho domácího obilí. Jejich odpověď mě udivila, pro děti je to tak prosté – jejich rada zní: Nakupovat u místních farmářů. A jeden z žáků dodal: Když budeme od místních pěstitelů, výrobců a prodejců nakupovat, oni budou mít důvod pro nás pěstovat zeleninu a ovoce a chovat zvířata. Pak bude naše jídlo vonět a dobře chutnat.

Jak prosté!

Když je něco poctivě a s láskou vyrobené, přináší to několinásobnou radost výrobcům, farmářům i obchodníkovi, ke kterému se za kvalitním zbožím rádi vracíme a nakonec i to přinese radost i nám, spotřebitelům.

Já proto poslechnu rady svých žáků, a budu nakupovat regionální výrobky, třeba na farmářském trhu, nebo v obchůdcích typu Odtadyma. Co na tom, že nenakoupím vše na jednom místě jako v supermarketu, vím, že získám cosi jiného, lepšího, setkám se s lidmi, pohovořím s nimi a možná bude můj svět o cosi lepší. 

A tak říkám se svými žáky: Jezme jídlo z našich polí, břicho po něm nezabolí.

Jaroslava Ševčíková

učitelka ZŠ Vsetín, Sychrov 97