LÍSKA JIŽ ČTVRTÝM ROKEM PODPORUJE SVÝMI PROGRAMY REGIONÁLNÍ VÝROBCE, ŘEMESLNÍKY A FARMÁŘE

POCTIVĚ VYROBENÉ - podpora udržitelné místní ekonomiky ve Zlínském kraji je název projektu, který od roku 2013 koordinuje LÍSKA s podporou Zlínského kraje.

Cílem projektu je posilovat udržitelnou místní ekonomiku vycházející z přírodního a kulturního dědictví, tradičních technologií a řemesel, dovedností místních obyvatel a šetrnou k přírodě.

 „Aktivity zaměřujeme především na osvětu veřejnosti a osobní spolupráci s řemeslníky, drobnými výrobci a zemědělci. Řemeslníci a místní výrobci mají možnost se setkávat a poznávat. Někteří z nich začali spolupracovat i mezi sebou, propojují své služby a rozšiřují tak nabídku v regionu. Účastní se kulturních, osvětových i vzdělávacích akcí LÍSKY, našich členů či partnerů“, říká Iva Koutná, předsedkyně LÍSKY.

V letošním roce proběhl 3. ročník soutěže o titul regionálního výrobce podporující místní udržitelnou ekonomiku ve Zlínském kraji. Ve čtvrtek 1. prosince, na Krajské konferenci o environmentální výchově ve Zlíně, bylo uděleno 32 certifikátů ve 4 kategoriích: výrobce potravin (10 nominací), zemědělec, farmář (5 nominací), řemeslník (9 nominací) a rukodělný výrobce (8 nominací). Nejvyšší hodnocení napříč kategoriemi získalo Řeznictví u Kusáků, Pekárna u mlýna v Horní Lidči, Petra Pilná – pilná tkadlena,  Biozelenina Velehrad, Zuzana a Radek Fryzelkovi (byliny a sušené ovoce) a Lukáš Spitzer (tradiční hospodaření.

Pokračuje spolupráce a sdílení informací organizací, které se zabývají podporou místních výrobců. Cílem je získat přehled o aktivitách v regionu, vzájemně se podpořit a propagovat regionální značení.

Veřejnosti a školám jsou určeny osvětové akce a programy. Oblíbené jsou exkurze na farmy či dny otevřených dveří, například v Češkově mlýně v Jarcové,  Ekofarmě Javorník či Janové. Představení výrobců proběhlo i na Dni pro přírodu na hradě v Malenovicích či XVI. Krajské konferenci o EVVO ve Zlíně, na jarmarcích a festivalech. Velké oblibě se těší exkurze dětí na farmy či výukový program „Odkud se bere jídlo“. Vydali jsme další dvě čísla novin Poctivě vyrobené, kde najdete skutečné příběhy výrobců a řemeslníků, farmářů, ale i příklady dobré praxe škol, muzeí či dalších organizací, které se tématu věnují. Vznikly i zajímavé spoty, které jsou ke zhlédnutí na www.youtube.com/channel/UCMd2X7QpurcxrclZ36nD8hQ

Aktuální informace  o aktivitách projektu najdete na webových stránkách www.poctivevyrobene.cz či facebookovém profilu Poctivě vyrobené.