Termín: 27.8.2016

Mouka, povidla, maso, mléko – běžně si je kupujeme v obchodě. Ale kde a jak se „vyrábí“?

To máte možnost poznat při autobusové exkurzi za regionálními farmáři a zpracovateli potravin. Exkurze se koná v sobotu 27. srpna 2016 a organizuje ji spolek Tradice Bílých Karpat s Centrem Veronica Hostětín.

První zastávka při exkurzi bude v Češkově mlýně v Jarcové. Ten po delší odmlce začal v roce 2014 mlít opět mouku, a to BIO žito a pšenici setou. Ročně semele na 3000 tun mouky. Zpracovává mouku v kvalitě bio, prodává čerstvě namleté bio mouky, sortiment PRO-BIO a regionální mléčné bio produkty. Nabízí také bezobalový prodej z násypek. 

Veselý grunt v Janové provozuje pěstitelskou pálenici a povidlárnu. V budoucnu nalezneme v areálu také moštárnu, sušárnu ovoce a ovocný lihovar, které plánují. Ve firmě zrovna bude probíhat Den otevřených dveří, takže se můžete těšit na exkurzi s koštem i na program pro děti. Posezení zpříjemní country skupina Nová míle. Na občerstvení bude připraven guláš, speciality z udírny a další dobroty.

Poslední, třetí zastavení bude věnováno produkci masa a mléka. Farma Agrofyto Lidečko se zabývá chovem skotu a produkuje mléko, vše v BIO kvalitě. Hlavní myšlenkou farmy je „vrátit se k původnímu způsobu hospodaření našich prarodičů“ a hospodařit v souladu s přírodou.

„Když vidíme na vlastní oči proces vzniku výrobku, dochází k hlubšímu pochopení souvislostí, k většímu sjednocení sebe s výrobkem i výrobcem, k navázání jakéhosi vztahu, který bude ovlivňovat naši spotřebitelskou volbu do budoucna. Zjednodušeně řečeno - nakupuji pak tento konkrétní výrobek, protože mám motivaci, znám osobně výrobce i proces vzniku výrobku, přestože je třeba cenově dražší. Toto je důvod, proč teď na podzim organizujeme dvě exkurze na místa “vzniku” potravin. Druhá z exkurzí se bude konat 10. září 2016.“, říká o exkurzích Hana Machů z Tradice Bílých Karpat. Tento spolek podporuje místní ekonomiku a propaguje regionální producenty ze Zlínského kraje.

„Kromě toho, že lidem ukážeme, kde potraviny vznikají, tak je naučíme i to, jak je mohou zpracovat. Dva kurzy vaření z regionálních potravin se budou konat letos v říjnu, díky projektu, který je finančně podpořen z Ministerstva zemědělství“, dodává Machů

Na exkurzi se lze přihlásit na e-mailu zdenka.psotova@veronica.cz nebo na telefonu 572 630 670.
Cena exkurze je 120 Kč pro dospělé, 60 Kč pro děti a 300 Kč pro rodinu.

Autobus vyjíždí z Hostětína a Valašských Klobouků, zájemci se mohou připojit při cestě anebo se na exkurzní místa přepravit i vlastním autem. Podrobnosti se domluví po přihlášení.

Odkaz na akci: http://hostetin.veronica.cz/exkurze-jak-chodi-u-farmaru-0

 

Projekt je realizován s finanční podporou Ministerstva zemědělství.

Připojené soubory